Thuis projecten Renovatie ruwwatertransportleiding Dunea - Scheveningen-Katwijk

Renovatie ruwwatertransportleiding Dunea - Scheveningen-Katwijk

Kumpen Renovatietechnieken heeft begin 2020 met succes de dringende renovatie afgerond van de ruwwatertransportleiding van drinkwaterbedrijf Dunea in de duinen tussen Scheveningen en Katwijk in Nederland. De bijna 50 jaar oude leiding maakt een belangrijk onderdeel uit van het totale transportleidingstelsel tussen de bron, de Afgedamde Maas, en de duinen. Dunea zorgt voor drinkwater voor 1,3 miljoen mensen in het westelijk deel van Zuid-Holland.

De ruwwatertransportleiding loopt dwars door het kwetsbare natuurgebied Berkheide. “Door de huidige stikstofproblematiek was traditioneel vervangen geen optie meer. Bovendien zouden de gevolgen van niets doen immers catastrofaal kunnen zijn. Daarom vroeg de opdrachtgever Kumpen om de leiding te herstellen met innovatieve, duurzame en stikstof beperkende methodes”, legt Gert-Jan Merkx van Kumpen uit.

UV-licht

Kumpen koos voor een werkmethode waardoor de leiding in de grond kon blijven liggen. In de bestaande leiding werd een glasvezelversterkte liner getrokken, die met lucht werd ‘opgeblazen’ en van binnenuit met UV-licht behandeld. Merkx: “Daardoor wordt de GVK liner keihard en is de leiding weer gebruiksklaar. Voordeel van deze techniek is dat er weinig graafwerkzaamheden hoeven te worden uitgevoerd, waardoor de schade aan de natuur tot een minimum beperkt blijft. Door het gebruik van deze techniek was het mogelijk om binnen 3 weken een transportleiding met een doorsnee van 1200 mm over een lengte van 1100 meter weer toekomstbestendig te maken.”

Renoveren zonder graven

Kumpen stond met zijn meer dan 50 jaar ervaring in het sleufloos renoveren van vrijverval- en drukleidingen in voor de renovatietechnieken, het planningsmanagement en de borging van veiligheid, gezondheid en kwaliteit kwamen. “Kumpen ontwikkelde de nieuwe drukliner in samenwerking met de fabrikant en opdrachtgever. De liner moest in tegenstelling tot gravitaire rioleringsleidingen druk kunnen weerstaan en vanwege de hevelwerking in de glooiende duinen ook vacuüm. De linertoepassing en het gebruikte, styreenvrije, hars in de liner zijn geschikt voor drinkwatertoepassingen. De drukliners zijn uitgehard middels UV-licht met een installatie van 12x 1000 watt. De extreem lange te overbruggen lengtes voor Relining met UV-uitharding, 460 meter met een diameter van 1000mm én 595 meter met een diameter van 1200mm, zorgden voor een extreem lange kabellengte van 330 meter. Kumpen heeft de eerste UV-installatie in de Benelux met dergelijke kabellengte en UV-vermogen. De liners hadden een gewicht van 26 ton, het maximale gewicht wat geproduceerd kon worden door de leverancier”, aldus Merkx.

7 dagen op 7 de klok rond

Berkheide is gelegen in Natura 2000 gebied. Vanwege de flora- en faunawetgeving dienden de werkzaamheden voor 1 maart 2020 volledig klaar te zijn, waardoor de bouwteampartners in ploegendiensten 24 uur per dag, zeven op zeven in uitvoering waren. “De ruwwatertransportleiding was slechts bereikbaar via twee toenaderingsputten. Hierdoor waren de strenglengtes om te renoveren extreem lang. Bovendien zaten er in het leidingverloop van beide leidingen bochten en hoogteverschillen. Hierdoor dienden onze medewerkers hun werkzaamheden uit te voeren in de leidingen zelf. Wij nemen geen risico met onze medewerkers: om hun veiligheid te waarborgen is extra aandacht gegaan naar werken in besloten ruimtes en werden specifieke veiligheidsmaatregelen toegepast. Het is ons gelukt om helemaal op tijd de juiste drinkwatergeschikte liner te engineeren, te leveren en te installeren. Het doorzettingsvermogen van alle betrokken partijen en de geoliede samenwerking in het bouwteam heeft dit project tot een succes gemaakt.”

In bouwteam met Dunea, G. Van der Ven
Genomineerd voor NSTT No-Dig Award 2020

Bekijk de video